[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 4/10/2013] Αποσύρεται η διάταξη για το πρόστιμο των 1.000 για μη έκδοση απόδειξης

3 Οκτωβρίου 2013

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 4/10/2013] Αποσύρεται η διάταξη για το πρόστιμο των 1.000 για μη έκδοση απόδειξης

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 4/10/2013] Πλήρη άγνοια για τη διάταξη που περιλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προέβλεπε την επιτόπια βεβαίωση φορολογικής παράβασης και επιβολή προστίμου ύψους 1.000 ευρώ από εφοριακούς, αλλά και από αστυνομικούς,
σε περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων, έχουν στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα.

Όπως ανάφεραν στο in.gr, η σχετική διάταξη που περιλήφθηκε στο άρθρο 33 του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», που τέθηκε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η οποία αποσύρθηκε σήμερα, δεν ήταν σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών.

Η διάταξη προέβλεπε πως όποιος δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβείς αποδείξεις λιανικών συναλλαγών τιμωρείται, πέραν των λοιπών προβλεπόμενων κυρώσεων, με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ. Αν η αξία της συναλλαγής, για την οποία δεν εκδόθηκε ή εκδόθηκε ανακριβώς η απόδειξη, υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

Σε ερώτηση για το ποιος έλαβε την πρωτοβουλία για την εν λόγω διάταξη, οι συνεργάτες του κ. Στουρνάρα παρέπεμψαν στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δημόσιας Τάξης.

Η αποσυρθείσα διάταξη προέβλεπε πως αρμόδια όργανα για την βεβαίωση των προστίμων θα είναι τα ελεγκτικά όργανα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μάλιστα, προέβλεπε πως ο τύπος του εντύπου βεβαίωσης φορολογικής παράβασης και η διαδικασία βεβαίωσης, επιβολής και είσπραξης του διοικητικού προστίμου θα έπρεπε να καθορισθεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.

Πηγή:www.in.gr
4/10/2013

Η ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ
Νέα ρύθμιση – Επι τόπου πρόστιμο 1.000 ευρώ για την μη έκδοση αποδείξεων λιανικής

Η σχετική ρύθμιση περιέχεται στο άρθρο 33 του σχεδίου νόμου που έχει τεθεί υπό δημόσια διαβούλευση. «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις»

Αιτιολογική έκθεση

Επί του άρθρου 33 του σχεδίου νόμου:
Όπως είναι κοινώς γνωστό, η μη έκδοση από τους υπόχρεους των προβλεπόμενων από το άρθρο 7 του ν.4093/2012 (Α΄ 222) αποδείξεων λιανικών συναλλαγών οδηγεί αναπόφευκτα στην απώλεια εσόδων, με όλες τις εντεύθεν δυσμενείς επιπτώσεις στην προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Κατόπιν τούτου και προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποφασιστικά από την πλευρά της Πολιτείας τα αδικήματα φοροδιαφυγής που τελούνται με τη μη έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και τη μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων ή επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, με το άρθρο προβλέπεται η επιβολή στους παραβάτες επί τόπου διοικητικού προστίμου, πέραν των ήδη προβλεπόμενων από τις διατάξεις του ν. 2523/1997 (Α΄ 179) κυρώσεων.

Προς τούτο τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα που διαπιστώνουν την παράβαση θα συντάσσουν επί τόπου έκθεση βεβαίωσης φορολογικής παράβασης και επιβολής προστίμου, την οποία και θα επιδίδουν στον παραβάτη. Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της ρύθμισης και την κατ’ επέκταση επίτευξη του σκοπού της κρίνεται πρόσφορο, στους αρμοδίους για τον έλεγχο των ως άνω παραβάσεων να συμπεριληφθεί το σύνολο του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σχέδιο νόμου
Άρθρο 33
Στο άρθρο 4 του ν.2523/1997 ( ΄ 179) προστίθενται παράγραφοι 7 και 8 ως εξής:

«7. Όποιος δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς τις προβλεπόμενες από το άρθρο 7 του ν.4093/2012 ( ΄ 222) αποδείξεις λιανικών συναλλαγών τιμωρείται, πέραν των λοιπών προβλεπόμενων κυρώσεων, με διοικητικό πρόστιμο 1.000,00 Ευρώ. ν η αξία της συναλλαγής, για την οποία δεν εκδόθηκε ή εκδόθηκε ανακριβώς η απόδειξη προκύπτει ότι υπερβαίνει το ποσό των 1.000,00 ευρώ τότε επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο της αξίας αυτής.

8. Το πρόστιμο της προηγούμενης παραγράφου επιβάλλεται επί τόπου από το όργανο που διαπίστωσε την παράβαση. ια την επιβολή του προστίμου συντάσσεται έκθεση βεβαίωσης φορολογικής παράβασης και επιβολής προστίμου σε τρία αντίτυπα, εκ των οποίων το ένα επιδίδεται στον παραβάτη. Το πρόστιμο καταβάλλεται, εντός προθεσμίας 20 ημερών από την επιβολή του, σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. Σε περίπτωση μη καταβολής, το πρόστιμο βεβαιώνεται ταμειακός από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. αρμόδια όργανα για την εφαρμογή της παραγράφου 7 και της παρούσας παραγράφου καθίστανται τα ελεγκτικά όργανα του Υπουργείου Οικονομικών και το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής αστυνομίας. Ο τύπος του ως άνω εντύπου και η διαδικασία βεβαίωσης, επιβολής και είσπραξης του ανωτέρω διοικητικού προστίμου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.”.